Turizm

 

\"\"

Bilim – kurgumuzun 4. bölümü; ülkemizin gıdadan sonra en büyük ikinci üretim konusu ile ilgili. Doğru yönetilip, doğru pazarlandığında elimizde bulunan olağan üstü bir fırsat : Turizm.

Öncelikle, alışıla geldiği üzere Bakanlık düzeyinden başlayarak tüm idari yapı değiştirilecek. Olağan üstü saçmalıkta düzenlenmiş merkez teşkilatından başlayarak gerekli düzenlemeler yapılacak. İçeriği yanlış uygulansa da adı son derece doğru olan bu yapıda isim aynı kalacak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Bakan; ve iki yardımcısından oluşacak yapıda müsteşar bulunmayacak. Gereksiz tüm müşavirlikler, daire başkanlıkları ve elbette Genel Müdürlükler, sahip oldukları tüm taşıt parkı ile birlikte ortadan kaldırılacak. Yalnızca gerekli pozisyonlar altında; bakanlık yeniden düzenlenecek. Bakanın, sahada en az 7 yıl görev yapmış bir turizm işletmecisi; yardımcılarından birinin sanat dallarından herhangi birinde en az 7 yıl sanat icra etmiş bir sanatçı; ve diğerinin de en az 3 eseri yayınlanmış bir edebiyatçı olması temel şart kabul edilecek.

Devamında son derece net ve etkili bir turizm yasası çıkarılacak. Seyahat Acenteciliği kanunu, turizm eğitimi , yabancı dil eğitimleri, lisans ve belge konuları, dünya çapında tanıtım stratejisi ve destinasyon yönetimi konuları sil baştan yapılandırılacak.

Turizm önümüzdeki 30 yılın gıda ile birlikte en önemli ihracat potansiyeli olduğu için konu; en basit hali ile \’\’dünya çapında\’\’ olmak üzere tasarlanacak. Örneğin; MICE alanında; İstanbul / Ankara / Kapadokya / Antalya /  Tatvan – Bitlis / Van / Beyşehir – Konya / Bolu gerçek birer destinasyon haline getirilecektir.

Yasa dışı olarak; devletin tek kuruş vergi elde edemediği kumar ; bir turizm sektörü halinde devlet tarafından oluşturulacak \’\’özel\’\’ bölgeler sayesinde ciddi bir vergi geliri haline dönüştürülecek ve yüz binlerce kişiye hizmet sektöründe iş olanağı yaratılacaktır. Bu özel bölgeler ; Van , Giresun, Mersin, Eskişehir ve Malatya olarak belirlenmiştir.

Turizm yatak arzı direkt kontrol altında tutulacak ve rekabeti olanaksız noktalara sürükleyecek ölçüde aşırı arza izin verilmeyecektir.

Otelcilikte batı ve güney bölgelerimizde ağırlıklı uygulanan her şey dahil sistemi; kesinlikle kaldırılacak ve turizmin;  destinasyon haline gelen şehirlerde, serbestçe yaşaması sağlanacaktır. Turizm, yalnızca bir otel endüstrisi olmaktan çıkartılarak, bir destinasyon ekonomisi haline dönüşmesi sağlanacaktır. Gerçekleştirilecek sert ve tavizsiz eğitim politikaları ile, bu olağan üstü fırsatlar sunan endüstiride çalışmaması gereken hiç kimse hiç bir pozisyonda çalışamayacak hale gelecek ve eğitimsiz personel politikalarının sektöre zarar vermesi kesinlikle önlenecektir.

Ulaştırma bakanlığı ile ortak gerçekleştirilecek çalışmalar ile; turizm destinasyonları arasında raylı sistemler geliştirilecek ve turistik ulaşım; kolay , ucuz, modern ve sağlıklı hale dönüştürülecektir.

Turizm destinasyonu ilan edilen bölgelerde yapılaşma direkt kontrol altına alınacak ve ve bakanlığa bağlı bir üst kurul tarafında yönetilecektir. Kurulun onayı olmadan bu destinasyonlarda bırakın yeni bina yapmayı tek bir çivi bile çakılamayacaktır. Bu destinasyonlarda; tapu, kadastro, imar ve inşaat yetkileri derhal ve kesinlikle belediyelerin elinden alınacaktır.

Çıkartılacak yasalar ile; ülkemizi ziyaret etmekte olan turistlere; satış, tanıtım ya da farklı bir amaç ile verilecek tüm rahatsızlıklar çok ağır şekilde cezalandırılacak ve bu noktadaki suçların tanımları yeniden yazılacaktır. Örneğin; bir turisti; bir sokakta yürürken, kolundan tutarak dükkana çekmeye çalışmak ya da önünü keserek rahatsız edici şekilde satış çalışması yapmak direkt suç olarak kabul edilecek ve suçun tanımı : Türkiye Cumhuriyeti misafirini rahatsız etmek yolu ile Türk ekonomisine direkt ve kasıtlı zarar vermek olacaktır. Bu suçun cezası indirimsiz ve afsız 10 – 15 yıl hapis olarak belirlenecektir. ( Suç tanımları ve ceza ön görüleri ayrı bir bölümün konusudur)

Turistik rehberlik tümü ile yeniden düzenlenecek ve basma kalıp yapının dışında tümü ile misafir memnuniyeti odağı ile hizmet edecek bir kurum halinde tasarlanacaktır.

Seyahat Acenteleri kanunu sil baştan , sektörün stk ları ile değil, direkt sektörün kendisi ile tek tek ve uzun çalışmalardan sonra hazırlanacaktır.Bu kanun, Türkiye Cumhuriyeti\’nin orta ve uzun vadeli destinasyon politikalarından bağımsız ve onlara aykırı olamaz. Stk\’ların turizm sektörü başta olmak üzere hiç bir sektörde var oluş nedenleri aşarak ticarethaneye dönüşmelerine izin verilmeyecek ve sektörün kendisinden daha fazla para kazanan bir STK sı olmasına göz yumulmayacaktır.

Otelcilik; çıkartılacak eğitim yasaları ile, binaların belgelendirilmesinden hizmetin ve misafir memnuniyetinin belgelendirilmesine dönüştürülecek ve belgelendirme yıllık tekrarlanacaktır. Bu yolla, çok kısa süre içerisinde Türkiye; dünyanın en iyi hizmet sağlayan otellerine sahip kılınacak ve tekrar ziyaret sayısı arttırılacaktır.

Son olarak; tüm temel düzenlemeler yapıldıktan sonra; Türkiye, dünya çapında makro bir tanıtım politikası ile; tüm potansiyel pazarlarda özel olarak tanıtılacak ve ve bu tanıtım etkinlikleri direkt bakanlık himaye ve koordinasyonunda gerçekleştirilecektir.

5. Bölümde : Dış İlişkiler – Dış Politika

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir