Bilim – kurgu seçim kampanyamızın ilk gününde yayınladığımız \’En uzun gece\’ bölümüne bir – iki önemli ilave ile başlıyoruz ikinci güne. Dediğimiz gibi Bilim ve kurgu.
İlki; seçimi kazandığımızda, siyasi aktörlere getireceğimiz yaş sınırı. Biz seçime girerken de bu kriterlere uyacağız lakin diğer partiler uymayacağı için biz kazandıktan sonra bu kriter kesinlikle değişecek: Milletvekili adaylarının yaş sınır aralığı 18 – 55 ; Bakanların ve Başbakanın yaş sınır aralığı 30 – 55 ve Cumhurbaşkanının yaş sınır aralığı 35 – 60 olarak düzenlenecek. Görev başında iken, üst yaş sınırına gelen siyasiler görevlerinden ayrılacaklar ve SGS ( Sosyal Güvenlik Sistemi) dahilinde, özel sektörde ya farklı işler sürdürecekler ya da SGS şartlarını sağladılar ise emekli olacaklar.( SGS ayrı bir bölüm konusu…)
İkinci ek konu ise elbette dokunulmazlıklar. Koşulsuz ve istisnasız Cumhurbaşkanı dahil olmak üzere dokunulmazlıklar kaldırılacak. Bu konunun devamı ise yargıya dayanıyor ve yargı da özel bir bölüm.
Şimdi, bilim – kurgumuzun ikinci bölümüne \’Özel\’ Millet Memurları konusuna başlayabiliriz.
Yargı mensupları , Ordu mensupları , Polis , Öğretmen ve Üniversite mensupları bizim için \’özel\’ Millet memuru tanımını kapsıyor. Sırası ile , bizim bilim – kurgumuzda ; durumlarını inceleyelim.
Öncelikle en büyük değişim yargı konusunda gerçekleşecek. Anayasa Mahkemesi üye sayısı 17\’den 9\’a indirilecek ve tüm üyeleri; sadece yargıtay, danıştay ve sayıştay\’ın kendi adayları tarafından TBMM tarafından 3 yıl için seçilecektir. Bu yüksek mahkeme; tam bağımsızlık ilkesi ile hiç bir kuruma bağlı olmadan hizmet vermeye devam edecek ancak bu mahkemeye; Askeri yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Yüksek Öğretim Kurumu ;barolar, serbest avukatlar, üst düzey yöneticiler, AYM raportörleri, birinci sınıf hakim ve savcılar arasından HİÇ KİMSE ADAY olamayacaktır. Ayrıca; Yukarıda belirtildiği gibi, seçimlerinde tek yetkili TBMM olacak ve Cumhurbaşkanının bu konuda seçme hakkı bulunmayacaktır. Yüksek yargı gibi, Milletin en demokratik dayanağı olan örgütün üyeleri tek bir kişi tarafından hiç bir koşulda seçilemez. Görev süreleri de 12 yıldan 3 yıla indirilecek ve her yıl 9 kişiden 3 ü seçilerek mahkemenin üçte biri yenilenecektir. Anayasa Mahkemesi üyelerinin maaşları aylık net 30.000 TL olacak ve an itibarı ile kendilerine tahsis edilen kırmızı plakalı lüks araçlar derhal geri alınarak satılacaktır. Siyasilerin dokunulmazlıkları olmadığı için; her biri TBMM\’nin ( 200 kişi) 1/5 \’i oyu ( 40 oy) ile Anayasa Mahkemesinde yargılanabilecekler.
Adalet Bakanı; anayasa mahkemesinin aday göstereceği 3 aym / yargıtay / danıştay / sayıştay ( herhangi birinden aynı anda iki aday gösterilemez) üyesi arasından ( parti üyesi olmadan ve hiç bir siyasi kimlik taşımadan) TBMM tarafından seçilecek ve hükumet her değiştiğinde bu seçim tekrarlanacaktır. Bir kişi, Adalet Bakanlığı görevini en çok 5 yıl yapabilecektir. Adalet Bakanı, hükumetin bağımsız bakanıdır. Bir yargı mensubu, geçmişinde her hangi bir siyasi oluşuma üye olması durumunda; bakanlığa aday gösterilemeyecektir. Adalet Bakanlığında müsteşar olmayacak ve aynı usul ile seçilen bir Bakan Yardımcılığı pozisyonu bulunacaktır.
Birinci ve ikinci düzey mahkemelerin hakim / savcı maaş aralığı; Millet Memurluğu hizmet seviyesi, hizmet performansı ve araştırma ve yayın performansına göre en az aylık net 10.000 TL ile en fazla aylık net 20.000 TL arasında olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti adalet sistemini oluşturan hiç bir seviyedeki hiç bir personele kişiye özel araç tahsisi yapılmayacaktır.
Ordu; tümü ile yeniden yapılandırılacaktır. Temel olarak; Savunma Bakanlığına bağlı olmakla birlikte; yapı, seçim, okul ve terfi sistemleri tümü ile değiştirilecektir. Genel Kurmay Başkanına ödenecek maaş ordu için tavan olacak ve o rakamda aylık net 9.900 TL olarak belirlenerek; aşağıya doğru kademelendirilecektir. Ordu\’nun en düşük rütbeli profesyonel mensubunun aylık net maaşı 4.00o TL olacaktır. Ordu; %100 profesyonellerden oluşacak ve içerisinde zorunlu askere alınmış tek bir personel bile bulunmayacaktır. Zorunlu askerlik kaldırılacaktır. Elbette hiç bir ordu mensubu kişi, özel hizmet aracına sahip olmayacaktır.
Emniyet teşkilatı , İç işleri Bakanlığına değil Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışacaktır. Emniyet Genel Müdürü; Adalet Bakan Yardımcısına rapor edecek ve aylık net maaşı 9.900 TL olarak belirlenecektir. Emniyet teşkilatının da yapı, terfi, seçim, okul ve terfi sistemleri tümü ile yeniden yapılandırılacaktır. Emniyet teşkilatındaki en düşük rütbeli personelin aylık net maaşı 6.000 TL aylık net olarak belirlenecektir.
Milli Eğitim Bakanlığının adı Ulusal Eğitim ve Gelişim Bakanlığı olarak değiştirilecek ve tümü ile sıfırdan tasarlanacaktır. Üniversiteler bu bakanlığın sorumluluğunda özerk olacaktır.Öğretmen formasyonu olmayan ve fiilen en az 7 yıl öğretmenlik mesleğini icra etmemiş hiç kimse Bakanlık koltuğunda oturamaz. İlk , orta ve Lise öğretmenlerinin en düşük maaşı aylık net 10.000 TL ; en yüksek maaşı ise kıdem, performans, araştırma ve yayınlarına göre 20.000 TL olarak belirlenecektir.
YÖK hemen kaldırılacak ve tüm Üniversiteler Ulusal Eğitim ve Gelişim Bakanlığı üst kontrolünde tamamen özerk olacaktır. Rektörler ve dekanlar; kendi iç komite ve seçici kurulları tarafından seçilecek ve en fazla oyu alan aday; UEGB tarafından direkt olarak rektör ya da dekan olarak ilan edilecektir.. En fazla oyu almamış bir adayın atanması söz konusu olamaz. Üniversiteler; bütçeden, gerçekleştirdikleri araştırma, yaptıkları uluslar arası yayın, geliştirdikleri yenilik / sistem; öğrencilerinin uluslar arası alanda gösterdikleri başarı vb bilimsel kriterlere bağlı olarak pay alabilecektir. Hiç bir bilimsel çalışma yapmayan üniversite, devle bütçesinden beslenemez. Rektör Maaşı 20.000 TL aylık net; Dekan Maaşı 17.500 TL aylık net; en üst öğretim görevlisi maaşı 17.000 TL ; en alt öğretim görevlisi maaşı ise 10.000 TL aylık net olarak belirlenecektir.
Bilim kurgumuzun bir sonraki bölümünde devletin yatırım ve ilerleme yönü olacak ana faktörleri incelemeye başlayacağız. İlki : Tarım.