Hans Zimmer – 5. Alman

OKUMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE BİR KEYİF KAHVESİ ALIP, \’\’OYNAT\’\’ TUŞUNA BASINIZ…

Benim için 1. Alman Eisenach\’lı Johann Sebastian, 2.si Bonn\’lu Ludwig, 3.sü Hamburg\’lu Johannes; 4.sü Liepzig\’li Richard\’dır.

Bach, Beethoven, Brahms ve Wagner….Almanya\’nın dünyaya armağanı kare as.

Bu kare asın yanında, arasında, altında, kıyısında birisini konumlandırmak müzik tarihçisi olmasam da ciddi bir dinleyici olarak imkansıza yakın gelirdi bana.Elbette Alman\’lardan söz ediyorum sadece; Yoksa Avusturya\’lıları, Macar\’ları, İtalyan\’ları, Rus\’ları ve tabii Türk\’leri unutmuş değilim.Bu Alman kare asına yaklaşacak birini hayal dahi edemezken yıllardır dinliyor olduğum bir başka dahiyi daha dikkatli dinleyince; kare asın tam da ortasına; göbeğini yazdım adını: 5.Alman: Frankfurt\’lu Hans Zimmer.

Kendisini ilk fark edişim oldukça geç aslında.2001\’de vizyona giren Pearl Harbour filminin müziklerinde tanıştım Zimmer\’le. Oysa Hans Zimmer ilk film müziği çalışmasını 1984\’te yapmış.1988\’te muhteşem Yağmur Adam\’da onun müziği; 1990\’daki Yeşil Kart\’ta.1991\’deki Thelma & Louise\’ de onun, 94\’teki Aslan Kral\’da.

Yazmakla bitmez Hans Zimmer. Örneğin en özel Travolta performanslarından biri olan 1996\’daki Kırık Ok, 1998 İnce Kırmızı Çizgi, 2000 Gladyatör, 2001 Hannibal ve yine 2001 Kara Şahin Düştü, 2003 Son Samuray, 2004 Kral Arthur, 2006 Da Vinci Şifresi, 2009 Sherlock Holmes, 2010 Inseption, 2013 12 Yıllık Esaret ve 2014 Yıldızlararası….Tamamı Hans Zimmer imzası taşıyor.

Yazamadığım onlarcası var daha.Benim içinse onu 5. Alman noktasına hatta kare asın ortasına taşıyan seri senfonileri 2004\’te başlar. Karayip Korsanları….Serinin her filminde temayı koruyarak işlediği senfonik ustalık, enstrümantal zenginlik, sürükleyicilikteki zirve bugün bir film müziğinin dünyadaki tüm saygın orkestralar tarafından çalınıyor olması sonucunu doğuruyor.

Henüz 58 yaşında bu dahi besteci ve üretmeye devam ediyor. Bach , Beethoven, Brahms ve Wagner ne denli çağlarının ötesinde ise Hans Zimmer\’de çağının çok ötesinde bir müzisyen.İlk dördünün zamanında kitleleri etkileyen film endüstrisi olsa idi; muhtemelen dördünün de filmlere şaheser seslerle eşlik ettiklerini duyardık.Bu keyif 5.ye kısmet oldu.

Araba ile uzun bir yola çıkacaksanız ya da İstanbul\’da sabah araba ile işe gidiyorsanız Hans Zimmer\’in Karayip Korsanları soundtrack\’ini arabanızın müzik çalarına yerleştirin ve öyle çıkın.Böylesi bir senfonik keyfe rakip yine Alman kare ası olur ancak.

Ben; Bach yaşasaydı ve  Metallica\’dan \’\’Fade to Black\’\’ dinleseydi gözlerinin dolacağına inanırım.

Bach yaşasaydı ve Hans Zimmer dinleseydi; inanın büyük usta bile kıskanırdı.

\"zimmer

18 Nisan, 2015 – İstanbul

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir